Filtruj ogłoszenia

Typ


Kategorie


Waluty
Notowanie z 2015-03-27
USDKursy walut strzaka 2.27%3,7890
EURKursy walut strzaka 0.26%4,0993
CHFKursy walut strzaka 0.49%3,9177
GBPKursy walut strzaka 1.65%5,6321
Aktualnie online
Gości online: 11

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 76
Najnowszy użytkownik: mdragon
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło





Ostatnio dodane
Karambola [1479]
Kaki [1482]
Gujawa [1551]
Grejpfrut [1852]
Granat [1301]
Najczęściej czytane
Hodowla/rozmnażanie nimf [8186]
Konura Słoneczna (Aratinga Solsitalis) [5091]
Rudosterka Zielonolica (Purrhura Moli... [4738]
Łąkówka wspaniała (Neophema splen... [4393]
Rejestracja papug krok po kroku [4188]
Losowo wybrane artykuły
Gujawa

Gujawa, gruszla właściwa - Gruszla (Psidium L.) \\"Gujawa\\"
Jest wiecznie zielonym krzewem lub bardzo małym drzewkiem (6 - 10 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie uprawiana w Południowej Afryce i Indiach
Owoc posiada wielkość jabłka, ma on kształt owalny, gruszkowaty. Okryty jest miękką, woskowatą, grubą, jadalną skórką koloru zielonego, a po osiągnięciu dojrzałości - żółtego. Jadalny, bardzo smaczny miąższ ma barwę białą, różową, żółttą lub łososiową i konsystencję gęstej śmietany. W miąższu znajdują się liczne pestki ułożone koliście wokół środka owocu.
Owoc zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (300-700 mg/100g w zależności od odmiany), 15% cukrów (w równych ilościach glukozy i fruktozy), 1,5% białek, karoteny i niacynę. Dzięki dużej zawartości pektyn, konsystencja miąższu jest śluzowata. Spożywa się je na surowo, ma słodko - kwaśny, aromatyczny smak


Więcej... Tropikalne owoce jadalne
Aleksandretta krótkosterna (Psittacula echo)

Kiedyś jeden z najbardziej zagrożonych gatunków ptaków na świecie, populacja aleksandretty krótkosternej została zredukowana do 12 osobników, ale Carl Jones i jego zespół ( Mauritius Wildlife Fundation ) zaczęli program, który teraz powiększył liczbę ptaków do ponad stu oraz pomógł przy okazji poprawić naturalne siedliska ptaków.


Aleksandretta krótkosterna ma ciemnozielone upierzenie z czarnym kołnierzykiem. Samce mają czerwony dziób, podczas gdy samiczki i młode mają czarne dzioby. Wiodą tryb życia nadrzewny, zazwyczaj znajdowano je w górnych odgałęzieniach drzew. Pożywienie w ciągu dnia, głównie jedzą owoce i kwiaty, uzupełniając dietę o liście, pestki, pąki, kiełki i korę; więcej liści zjadają zimą, gdy owoce rzadko się trafiają.


Więcej... Aleksandretty

Posiadamy 39 artykułów w 13 kategoriach.

Łąkówki (1)
Artykuły dotyczące Łąkówek
Akcesoria pomocnicze (1)
Aleksandretty (3)
Artykuły dotyczące aleksandrett
Świergotki (1)
Artykuły dotyczące świergotek
Konury (3)
Artykuły dotyczące konur
Lory i Lorysy (1)
Artykuły dotyczące lor i lorys
Nimfy (3)
Artykuły dotyczące nimf
Ogólnie o papugach (1)
Pozostałe gatunki (5)
Artykuły dotyczące pozostałych papug
Rudosterki (2)
Artykuły dotyczące rudosterek
Senegalki (1)
Artykuły dotyczące senegalek
Tropikalne owoce jadalne (16)
Owoce które możemy podawać papugom
Ustawy prawne (1)
Artykuły dotyczące ustaw prawnych

Pokaż wszystkie kategorie Pokaż wszystkie kategorie